top of page

Buitengewone tips

voor gewoon basisonderwijs

DYSFASIE is een neurologische spraak-taalontwikkelingsstoornis waarbij het kind veel meer begrijpt van wat anderen zeggen dan het zelf kan zeggen. Dysfatische kinderen kunnen doorgaans spontaan meer en kwalitatief beter vertellen dan in een situatie waarin verwacht wordt dat ze wat zeggen. Spreken ‘op commando’ is  dikwijls moeilijk. Dikwijls is er sprake van woordvindingsproblemen. Dit uit zich bijvoorbeeld door het omschrijven van het doelwoord, plaatjes niet kunnen benoemen, het gebruik van stopwoorden (‘eh’, …) en lege taal (‘je weet wel’ , ‘dinges’, …). Soms vallen er pauzes en worden woorden weggelaten. 
Vaak is er sprake van een telegram-achtige stijl van formuleren.  In andere gevallen merken we ernstigere problemen met het formuleren en het vasthouden van verhaallijnen.
De verhaaltjes zijn ook vaak kort. Verhaalelementen kunnen moeilijk aan elkaar verbonden worden. Kinderen vervallen dan vaak in opsommingen. Als luisteraar wordt het verhaal moeilijk te volgen en te begrijpen. 
We merken een zwakke zinsbouw en veel grammaticale problemen: verbuigingen, vervoegingen, trappen van vergelijking, meervouden, verkleinwoorden, … Dysfatische kinderen hebben niet zelden een zwak inprentings- en/of werkgeheugen maar wel een normale intelligentie.

Belangrijk: een kind met dysfasie is zoveel meer dan een kind met een ontwikkelingsstoornis!

Klik hier voor meer materialen

  • Pinterest Social Icon

Werken met een ONTHOUDBOEKJE biedt heel wat voordelen:

- moeilijke woorden en begrippen worden in dit boekje gevisualiseerd met een foto/ prent/ picto

- het boekje kan gebruikt worden op school, thuis, bij de logo, in het revalidatiecentrum. Zo worden dezelfde begrippen gebruikt, weet men thuis ook welke taal gebruikt wordt of school of hoe iets benoemd wordt

- het kind leert dit boekje snel gebruiken en voelt al gauw dat dit boekje écht steun biedt

TIP: gebruik een atomaschriftje, je kan gemakkelijk blaadjes verwijderen of toevoegen

20180922_111243.jpg
bottom of page