Buitengewone tips
voor gewoon basisonderwijs
Er is constant lawaai in mijn klas: er valt vanalles op de grond, de kinderen praten zo luid, in stilte werken lukt niet
Mijn tips: al eens gedacht aan een anti -slipmatje op de banken? Al eens gedacht aan een zelfgemaakte geluidsmeter in je klas? ( klik hier voor voorbeelden op mijn pinterestbord) Leer je kinderen verschillend stemgebruik aan (goed voorbeeld van mijn collega --> zie foto hiernaast). En laat de stiltediertjes eens binnentreden in je klas... (klik hier voor meer info over de stiltediertjes)
Op bepaalde uren heb ik extra ondersteuning in mijn klas? Hoe benut ik dit maximaal?
Mijn tip: ga voor co- teaching. Op you -tube vind je hier heel wat filmpjes over. Klik hier voor een overzicht van de meest voorkomende co- teachingsvormen
Goede tip van mijn collega: elk eerste kwartier van de dag wordt extra benut door de ene leerkracht verantwoordelijk te stellen voor het onthaalmoment (boekentassen legen, agenda schrijven, ...) en de andere leerkracht verantwoordelijk te stellen voor het herhalen van belangrijke leerstof (met zicht op wat aan bod zal komen die dag) met kinderen die daar nood aan hebben.
Ik wil eens enkele andere werkvormen uitproberen... mijn leerlingen leren samenwerken...
Mijn tip: ga voor coöperatieve werkvormen. Klik hier voor meer info
Ik heb leerlingen in mijn klas die maar niet op hun stoel kunnen blijven zitten...
Mijn tip: kleef een opvallende sticker op de stoel van de leerlingen en vertel hen dat ze deze moeten verstoppen met hun billen. Zeg dat jij de sticker niet te zien mag krijgen tijdens de les. Beloon hen natuurlijk ook eens als het lukt met bijvoorbeeld een positieve boodschap in hun klasagenda, een schouderklopje, een stempel,... Ook bij kleuters werkt dit!
Tijdens taal -en rekenlessen kunnen niet alle leerlingen mee. Sommigen hebben echt nog extra hulp nodig maar ik kan niet overal tegelijk zijn...
Mijn tip: plaats op een afgeproken plaats in de klas dozen met hulpmaterialen per vak. Voor wiskunde: tafelkaarten, stappenplannen voor kloklezen, stappenplannen voor hoofdrekenen, kaartjes met honderdveld, getalkaarten, .... (deze materialen vind je bij 'lager onderwijs' op deze website) Voor taal: letterkaartjes met grondwoorden, kaartjes met overzicht schrijfwijze letters en hoofdletters, kaartjes met alfabet, ... (deze hulpmiddelen zijn niet te vinden op de website omdat ze van school tot school verschillen en afhankelijk zijn van methodes) Laat je leerlingen gebruik maken van de hulpdozen wanneer nodig.
Meer volgt....
Mijn tip: zorg voor een ritueel dat elke ochtend hetzelfde is. Maak duidelijke afspraken over wat je van de leerlingen verwacht... en wees vooral consequent. In mijn klas start ik de ochtend met een rustig muziekje bij het binnenkomen. De leerlingen weten dat zij tijdens dat liedje de tijd hebben om in stilte hun boekentas te legen en agenda te schrijven. Af en toe zorg ik voor een leuke beloningssticker voor wie dit goed kanzo blijven de kinderen gemotiveerd. In de klas hang ik het verloop van het ochtendritueel uit zo weten (en zien) de leerlingen wat van hen verwacht wordt.